събота, 1 септември 2007 г.

SpaceX и бъдещето на космическите полети

Здравейте пак,
След тежка седмица, много работа, учене и вършене на услуги на приятели пак дойде уикенда. Това съвсем не означава, че ще си мързелувам безгрижно. Днес пак трябва да оправям компютъра на един приятел - запушен радиатор. Гадост! Както и да е, да се върнем на темата на днешната публикация.


SpaceX е космическа компания, собственост на Елън Маск - мултимилионер и основател на PayPal. Как му е хрумнало да се занимава с космически щуротии? Легендата разказва, че Маск искал да изпрати малка частна сонда на Марс, но когато видял колко ще му струва изстрелването (няколко десетки милиона долара) се хванал за главата. Юнакът решил да си построи собствена ракета и да понижи цените на ракетите, за да насърчи изследването на космоса. И когато в банковата ти сметка има над $350 милиона не е проблем да се захванеш с подобно начинание. Определено шансът за развитие на бизнеса и големи печалби е по-голям от шанса бизнеса на бившия ми шеф да просперира.

Първоначалната архитектура и бизнес план включваха разработката на 4 ракети и два двигателя, но в последствие едната ракета отпадна, а двигателите вече са налични в няколко модификации. Първата ракета, предназначена предимно за тестване на технологии и придобиване на ноу-хау е Фалкън 1 (позната още като "Фалкон 1" или "Соколът").


Първата ракета Фалкън 1 на път към стартовата площадка.
Снимка: SpaceX.

Фалкън 1 представлява двустепенна ракета с височина 21.3 метра и диаметър 1,7 метра. Масата й е 38,555 кг, а максималният товар, който може да изведе в ниска земна орбита е 670 кг. Първата степен се задвижва от двигател Мерлин, работещ на супер чист керосин и течен кислород. Втората степен има двигател Кестрел и използва същите горива. Фалкън 1 може да се изстрелва от острова Омелек в Тихия океан, стартова площадка SLC-3W във ВВС базата Вандерберг в Калифорния и от стартова площадка LC-36 в Кейп Каневерал в Калифорния. Цената на едно изстрелване възлиза на $7 милиона, което е сравнително евтино. Конкурентните ракети струват по $10 - $20 милиона.

Фалкън 1 е била изстрелвана два пъти до сега, но за съжаление и двата пъти неуспешно, въпреки, че е постигнат огромен прогрес. Все пак всички ракети се провалят, особено при първите им полети.

Пожар на борда на Фалкън 1. Снимка: SpaceX.

При първия полет (вижте видеото по-долу) имаше теч на гориво и ракетата се запали във въздуха. След около една минута всички в командната зала вече бяха навели глави. Ракетата и тестовият сателит ФалкънСат-2 бяха изгубени. Проблема се състоеше в корозирали компоненти на двигателя. След този полет СпейсЕкс се погрижи повече да не се повтаря инцидент от такъв тип, като подмени компонентите с неръждаеми.
Първия полет на Фалкън 1.

Втория тестов полет се проведе на 21 март 2007 година. На ракетата имаше тестов сателит. Първата степен, която осуети първото изстрелване, работеше много добре, но при отделянето й от втората степен, тя леко удари двигателя Кестрел. Това не е довело до проблеми с двигателя, но по-късно в полета ракетата започна да осцилира и накрая стана неконтролируема. Втората ракета Фалкън 1 достигана космоса, като височината й беше 289 км, а скоростта й 5,1 км/с. Ракетата не достигна орбита, тъй като за това е нужна минимална скорост от 7,5 км/с. От SpaceX съобщиха, че ще оправят проблема, като добавят допълнителни системи за контрол на ракетата.Втория полет на Фалкън 1.
Фалкън 9

Фалкън 9 е по-голямата сестричка на Фалкън 1. Тя е по-голяма, по-мощна и по-скъпа. Предлага се в две конфигурации: Фалкън 9 и Фалкън 9 Хеви. Възможни са и полети с полупълен резервоар на по-ниска цена за сателити, които попадат в класа между Фалкън 1 и Фалкън 9. Фалкън 9 Хеви представлява нормална ракета Фалкън 9 с още две първи степени прикрепени отстрани.


Фалкон 9 в трите му конфигурации. Средната беше анулирана, а тази от дясно вече се казва Фалкън 9 Хеви. Снимка: SpaceX.

Фалкън 9 може да изстреля 9 тона в ниска земна орбита и струва $35 милиона, а тежката версия носи 27,5 тона за $78 милиона. Фалкън 9 ще бъде използвана и за пилотирани полети. НАСА награди SpaceX с $250 милиона да разработи система за придвижване на товари и евентуално хора до Международната космическа станция и за други мисии. За целта SpaceX разработва капсулата Дракон, която може да закара 7 човека в космоса или товар. Капсулата, както и ракетата ще се използват и за построяването и обслужването на първия орбитален хотел.

Програмата на SpaceX (скролирайте надолу. За съжаление софтуера на блога е бъгав и оставя голяма празнина преди таблицата):КлиентИзстрелванеРакетаКосмодрум
Полет 3Ч1 2008Фалкън 1Омелек
Малайзия: РазаксатЧ1 2008Фалкън 1Омелек
Демонстрационен полет
Ч4 2008
Фалкън 9
Кейп Каневерал
НАСА - демонстрация
Ч4 2008
Фалкън 9
Кейп Каневерал
Канада: корпорация MDA
Ч4 2008
Фалкън 9
Кейп Каневерал
НАСА - демонстрация 2
Ч2 2009
Фалкън 9
Кейп Каневерал
СпейсДев
Ч3 2009
Фалкън 1
Омелек
НАСА - демонстрация 3
Ч3 2009
Фалкън 9
Кейп Каневерал
Канада: корпорация MDAЧ1 2010
Фалкън 1
Омелек
Шведска космическа корпорация
Ч1 2010
Фалкън 1
Омелек
Бигълоу Еъроспейс
Ч1 2010
Фалкън 9
Кейп Каневерал


Успех SpaceX!

Няма коментари: