неделя, 16 септември 2007 г.

Изследване на Луната или новата космическа надпревара

Напоследък не се случваше нищо интересно в областта на космическите технологии, като изключим облитането на Япет от Касини. Но вчера нещата се промениха. Вчера започна една нова космическа надпревара. Всички знаем за космическата надпревара между САЩ и СССР, която завърши с кацанията на Луната. Но сега космическата надпревара започва отново - кой ще е следващият, който ще кацне на Луната. Този път е по-интересно, защото освен НАСА и Роскосмос, в надпреварата участват и ДЖАКСА (Японската космическа агенция), ЕСА (Европейската космическа агенция), ИСРО (Индийската космическа агенция), както и Китайската космическа агенция.

Естествено, преди пилотиран полет до Луната, са нужни редица мисии, които да помогнат за разработването на нужната технология и очертаване на научните цели. Вчера беше изстреляна първата такава мисия - Кагуя, която преди беше позната като SELENE.
Изстрелването на Кагуя.

Кагуя е втората японска мисия до Луната. Тя най-амбициозният апарат, който ще изследва Луната от програмата Аполо насам. В момента апарата е "паркиран" в земна орбита. Апарата ще направи три орбити около Земята, през което време ще набере достатъчно скорост да се откъсне от гравитацията на Земята. Следва кратко пътешествие до Луната и влизане в орбита около нея на трети октомври. Орбитата ще бъде полярна силно елиптична с височина 120 x 13 000 км. Кагуя ще се снижава до лунната повърхност и когато достигне орбита 100 x 2400 км на 9 октомври ще освободи малък телекомуникационен сателит. На 14 октомври ще бъде освободен друга малък научен сателит в орбита 100 x 800 км. Накрая, на 21 октомври Кагуя ще снижи орбитата си до 100 х 100 км. Предполага се, че мисията ще продължи една година.


Кагуя. Снимка: JAXA.

Какво представлява Кагуя? Мисията Кагуя се състои от три отделни космически апарата: главен апарат, малък радиокомуникационен сателит и малък научен сателит:

  1. Главен апарат - масата му е 2914 кг, размерите му са 2,1 х 2,1 х 4,8 метра, генерира 3,5 kW електроенергия.
  2. Малкият комуникационен сателит е във формата на осмоъгълна призма. Той ще предава информацията от и до главния апарат, когато той е в сянката на Луната. Има маса 53 кг, размерите му са 1,0 х 1,0 х 0,65 метра, генерира 70 W електроенергия.
  3. Малкият научен сателит има същите характеристики като комуникационния сателит, но ще бъде използван и за провеждането на експерименти, които е невъзможно да се направят само с един космически апарат в орбита около Луната.
Кагуя разполага със следните научни инструменти: камера за заснемане повърхността, рентгенов флуоресцентен спектрометър, магнитометър, инструмент за спектрални измервания, мултиспектрална камера, HDTV видео камера, лазерен алтиметър, радар за изследване на повърхността и 100 км слой под повърхността, гамалъчев спектрометър, спектрометър за заредени частици, инструмент за анализиране на плазма, камера за изследване на горната атмосфера и плазмата (на Земята) и научен пакет за изследване на Луната чрез радио вълни. Освен това на борда на апарата има и списък с имената на 412 627 души (включително и моето), които са разпечатани на специален лист хартия, като всяка буква е с размер 70 микрометра.

След края на мисията, ДЖАКСА ще опита да приземи един от модулите на главния апарат на Кагуя, за да демонстрира меко кацане на Луната.

Другите мисии до Луната! От "първи кръг" следва още да видим по ред на изстрелване:

  1. Чанг'е 1 - Китай - изстрелване на 1 октомври 2007 година
  2. Шандраян - Индия (включва и научни инструменти от ЕСА, НАСА и България) - изстрелване през април 2008
  3. Лунар Риконисънс Орбитър и Лакрос - САЩ - изстрелване през октомври 2008
  4. Луна-Глоб - Русия (и вероятно Япония) - изстрелване през 2012
  5. Лео - Германия - изстрелване през 2012
Забележка: ЕСА вече имаше мисия до Луната - Смарт 1. Апарата беше изстрелян на 27 септември 2003 година и нарочно беше блъснат в Луната на 3 октомври 2006 година. Не съм го включил в космическата надпревара, понеже по времето на апарата, надпреварата още не беше започнала.

1 коментар:

Hristo каза...

Лунар Риконисънс Орбитър, тази мисия да няма ад е сравнима с МРО около Марс? Ако е така... лудница, жалко, че луната във всички мащаби е еднаква, сива с дупки и дупки и дупки...